Zarządzanie obiektem gastronomicznym to spore wyzwanie, które wymaga nie tylko doświadczenia, ale również specjalistycznych narzędzi, które ułatwią ten proces. Warto podkreślić, że sprawowanie kontroli na takim miejscem jest problematyczne, niezależenie od jego wielkości. Stany magazynowe mogą zmieniać się bardzo dynamicznie. Ponadto zmieniający się personel wykorzystuje zasoby zupełnie inaczej. Wiele lokali gastronomicznych posiada również menu sezonowe. Problemem może być również nienormowany czas pracy personelu. Prowadzenie takiej działalności jest naprawdę trudne, głównie dlatego, że niemożliwym jest opracowanie strategii długofalowej. To właśnie z myślą o takich obiektach powstał nowoczesny program Szefhttp://gastro.pl/program-gastro-szef-kontrola-twojego-lokalu/ – który wspiera zarządzanie, a także kontrolowanie wszelkich procesów zachodzących w obiekcie gastronomicznym.

Czym jest program Szef?

Program Szef wspomaga sprawne, a przede wszystkim efektywne zarządzanie wszystkimi zasobami przedsiębiorstwa. Mowa tutaj nie tylko o zasobach ludzkich, czy też zapasach produktów. Pogram swoim działaniem obejmuje znacznie szerszy obszar. W pierwszej kolejności należy jednak skupić się na pracownikach, gdyż to właśnie oni w dużym stopniu odpowiadają za sukces działalności. Program Szef umożliwia zwiększenie wydajności zespołu, a także jego lepsze wykorzystanie. Oczywiście wszystko odbywa się w zgodzie z obowiązującymi normami i standardami. Nie ma obawy, że zaproponowane działanie będą niezgodne z prawem, czy też wzbudzą frustrację personelu. Z łatwością można kontrolować czas pracy, czy też rozplanować zmiany w taki sposób, aby jak najlepiej wykorzystać zdolności zatrudnianych osób. Warto zaznaczyć, że w każdym zespole znajdują się mocniejsze jednostki, czyli tzw. liderzy, a także osoby, które dopiero zdobywają swoje doświadczenie. Program Szef pozwala w racjonalny sposób łączyć pracowników w zgrane zespoły, tak aby uzupełniali się oni między sobą. Wszystko to przekłada się na osiągnięcie lepszych rezultatów i zysków z działalności.

Program Szef – eliminacja marnotrawstwa

W niemal każdym obiekcie gastronomicznym zdarzają się sytuacje, że zasoby żywnościowe są po prostu marnowane. Zdarza się tak, że jest to wynikiem słabych decyzji managerów. Bardzo często osoby zarządzające nie mają realnego pojęcia, jakich produktów, a także w jakich ilościach potrzeba. Szczególnie ciężko jest w przypadku dużej rotacji pracowników, która jest częstym i powszechnym zjawiskiem np. w knajpach nadmorskich. Program Szef pozwala na zakup takiej ilości produktów, aby wystarczyły one na konkretną ilość posiłków. Na podstawie wygenerowanych analiz można zapoznać się, jaki odsetek produktów jest marnowany. Dzięki temu po pierwsze zmniejszy się poziom marnotrawstwa, a po drugie w obiekcie zawsze będzie znajdować się wystarczająca ilość produktów.

Należy mieć świadomość, że zbyt duże zasoby magazynowe nie tylko zamrażają kapitał, ale również prowadzą do dużych strat. Dzieje się tak głównie dlatego, że produkty spożywcze mają określony termin przydatności do spożycia. Jeśli nie zostaną one wykorzystane w określonym czasie, to po prostu trzeba je wyrzucić. Obiekty gastronomiczne są o wiele trudniejsze w zarządzaniu, niż przedsiębiorstwa z innych branż. Tutaj podstawą jest przede wszystkim analizowanie oraz planowanie. Program Szef może okazać się tutaj sporym wsparciem. Jego niewątpliwą zaletą jest również to, że bezpośrednio łączy się on z systemem księgowym. W ten sposób można zaoszczędzić sporą ilość czasu, a także mieć wgląd do aktualnych wyników finansowych działalności.

no comments

Leave me comment